Bloemkool met ham, kaassaus en worst

    35 min

  Ingrediënten: 4 personen

  • 1 bloemkool, in roosjes

  • 2 gekookte hamschijven, in stukjes

  • 50 gram hoeveboter

  • 60 gram vloeiende bloem

  • 500 ml melk

  • 150 g geraspte Emmentaler (of Parmazaan)

  • muskaatnoot, peper + zout

  • 4 braadworsten 

  • boter om te bakken 

  Bereiding:

  1. Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in gezouten water. (+/- 8 min)

  2. Giet af en bewaar de helft van het kookwater.  

  3. Smelt de hoeveboter een pan en voeg daarna de bloem toe.  

  4. Goed mengen.

  5. Laat deze roux even uitzweten in de pan.

  6. Voeg al roerend een deel van het kookwater toe en daarna de melk.

    (+/- 50% kookwater en 50% melk)

  7. Laat de saus al roerend opnieuw dikker worden.  

  8. Zet het vuur heel laag en roer de kaas door de saus.

  9. Breng de kaassaus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

  10. Snij de hamschijven in kleine stukjes van 3 à 4 mm.

  11. Meng de hamstukjes in de kaassaus.

  12. Leg nu de bloemkoolroosjes in de saus en meng voorzichtig.  

  • Bak de worsten langs beide kanten in wat boter.

Serveer de bloemkool met de worsten.
Lekker met puree of gekookte aardappelen.